ombergsboden

Bär


Hallon

Huvuddelen av odlingen etablerades våren 2013 i en sydsluttning på Stora Broby beläget vid Ombergs södra fot.

Under våren 2020 sattes fem tunnlar till med hallon. Hallonen i de nya tunnlarna ser fina ut och vi hoppas på full skörd under 2022. I år kommer vi även ta en förstaskörd på ytterligare fem tunnlar som är satta för att ersätta de äldsta tunnlarna i odlingen.

Totalt finns 18 tunnlar med hallon 2022.

Vår huvudsort är Glen Ample som är en relativt robust sort och som passar för vårt klimat och ger hallon med mycket smak.

Övriga sorter är den tidiga sorten Vajolet som ger stora goda bär att äta färska men med lägre syra än Glen Ample som gör sig bäst i ex. sylt och till vinterns smoothie och parfait.

Tulameen är senare än Glen Ample. Vackra goda bär med bra kvalitet och hållbarhet, men svårodlade och skall egentligen inte gå att odla så här långt norr ut.

Vi har även hösthallon som heter Enrosadira och Mapena. Skörden på dem kommer sent och pågår till långt in på hösten. 


Jordgubbar

Under våren 2020 planterades jordgubbar i anslutning till hallonlandet. Det är huvudsakligen sorten Malwina, en mörk och smakrik jordgubbe. Malwina är en sen sort och plockstart ett normalår är runt den 20:e juli. Vi odlar även Sonata, en ljus söt jordgubbe som plockas vid midsommar och framåt. Nytt för i år är en tunnel med Rumba som vi hoppas kunna plocka i början av juni för försäljning i Äggboden på Alvastra Kungsgård. Tanken med vår jordgubbsodling på friland är att kunna erbjuda självplock på jordgubbar samtidigt som vi har självplock på hallon. 

OBS


Tiderna för självplock kan variera! Om bären tar slut stänger vi tidigare. För att bären ska hinna mogna har vi inte självplock alla dagar. Vi plockar helst bären på förmiddagen då de är svalare och håller längre. 

 Mer detaljerad information över vilka dagar vi har öppet finns på vår Facebooksida: Ombergsboden

Vi kommer fortsätta ha färdigplockade hallon till salu i äggboden på Alvastra kungsgård ända tills nattfrosten sätter stopp för hallonen.

Betalning i självplocket sker enbart med Swish eller bankkort

Ombergsbodens facebook: Ombergsboden